fbpx

Ofte stilte spørsmål

Har du spørsmål om hva LobNobs er, hva produkter inneholder av ingredienser og allergener, om produktet kan inngå i et sunt kosthold så finner du forhåpentlig svaret på spørsmålet ditt her under. Hvis du ikke finner svar på det du lurer på, kan du sende oss en e-post på sibelia@sibelia.no


Hva er LobNobs?
LobNobs er et spiseklart fiskeprodukt laget av renskåret og kvernet hvitfiskfilet (surimi). LobNobs inneholder 70% fisk og har et høyt innhold av protein, omega-3, vitamin D og selen samt et lavt innhold av fett, mettet fett og sukker. LobNobs kan spises som den er, eller kan inngå som en ingrediens i en rekke varierte og smakfulle matretter, som pålegg, salater og småretter. LobNobs tilhører den japanske produktgruppen ”kanikama”. Kanikama er en betegnelse på en rekke japanske spiseklare produkter hvor surimi inngår som en ingrediens.

Hva er surimi?
Surimi er den japanske betegnelsen på foredlet fiskemasse som brukes i mange forskjellige ferdige fiskeprodukter i Japan og i resten av verden. Surimi er en proteinrik fiskefarse laget av renskåret hvitfiskfilet som også inngår i LobNobs. Produksjonen av surimi har en over 1000 år lang og stolt historie i Japan, og det stilles strenge krav til hvordan surimi skal produseres. Fiskefarsen beholder sine opprinnelige verdier av saltløselige proteiner og har unike egenskaper når det gjelder stabilitet og bindingsevne. Farsen er meget godt egnet som råstoff til produksjon av ulike fiskeprodukter. Det finnes ulike kvalitets- og prisklasser av surimi. Les mer om Surimi.

Hva er forskjellen på surimi og kanikama?
Surimi er en råvare som inngår i en rekke fiskeprodukter. Kanikama er surimibaserte spiseklare produkter som blant annet LobNobs.

Kan surimi sammenlignes med MUK?
Nei, MUK er en forkortelse for «mekanisk utbeinet kjøtt». Bein fra slaktede griser og fjørkre sendes gjennom en spesiell maskin som skiller ut kjøttrester som ikke lar seg skjære bort med kniv. I tillegg følger det med en del beinmarg, bindevev og beinrester. (Kilde: Matportalen.)

Surimi er laget av kvernet og renskåret hvitfiskfilet. Fisken hodekappes og sløyes, trimmes for ben, skinnes og prosesseres videre til en stabil fiskefarse. Farsen tilsettes så stabilisatorer (ca. 4%) slik at surimien inneholder ca. 96% ren hvitfiskfilet. Kun fiskefileter inngår i surimifarsen, og det er ikke rester som brukes.

Hva er forskjellen på LobNobs og CrabStick?
CrabSticks er navnet på et fiskeprodukt (stenger) som ble introdusert på det norske markedet på slutten av 1970-tallet. På grunn av prispress og valg av surimi av lav kvalitet har dessverre CrabSticks fått et «low class» image, og dette ødelegger generelt for produktgruppen. Det er også en utbredt misforståelse at CrabSticks inneholder krabbe; det er et fiskeprodukt på linje på LobNobs.

LobNobs tilhører samme produktgruppe  som CrabSticks, men LobNobs har et langt høyere fiskeinnhold (70 %) og annen konsistens og smak enn CrabStick (ca. 40%). I tillegg har LobNobs surimi grade 1, betegnelse A, AA eller SA som er den høyeste kvaliteten.

Er LobNobs laget av fisk?
Ja, LobNobs er et fiskeprodukt som inneholder 76 % av et råstoff som er fremstilt av renskåret hvitfiskfilet (surimi).

Hvor produseres LobNobs?
LobNobs produseres i Japan, som er surimiens og kanikamaens hjemland.

Ofte stilte spørsmål om ernæring

Er LobNobs sunt å spise?
Ja, LobNobs er sunt å spise. Det er rikt på protein, omega-3, vitamin D og selen og har et lavt innhold av fett og mettet fett. LobNobs er et proteinrikt og magert produkt som kan spises som det er  og inngå som en naturlig del av et sunt, balansert og variert kosthold og en aktiv livsstil.

Kan gravide og ammende spise LobNobs?
LobNobs inneholder 70 % ren hvit fiskefilet fra torskefisk og andre ingredienser som trygt kan spises av gravide og ammende. LobNobs er steamkokt, nedkjølt og fryst i sin egen emballasje uten menneskelig berøring, produktet er derfor bakteriologisk sterilt i forseglet emballasje.

Produktet har et høyt innhold av protein, omega-3, vitamin D og selen og lavt innhold fett, mettet fett og sukker. Skal ikke spises dersom du er allergisk mot fisk eller egg. Produktet er ikke tilsatt melk, soya, nøtter, skalldyr. LobNobs kan spises som det er og inngå som en naturlig del av et sunt, balansert og variert kosthold og en aktiv livsstil også under graviditet og amming.

Kan barn spise LobNobs?
Ja, selvsagt! LobNobs smaker kjempegodt. Rik på protein og nesten uten fett. Perfekt mat for små og store folk. Liker du fiskekaker, liker du LobNobs. LobNobs er sunnere enn både fiskekaker og pølser. De inneholder mer protein og mindre fett.

Kan jeg bruke LobNobs i sushi?
LobNobs er godt egnet både i sushi og maki. LobNobs kan spises som snack, brukes i tapas og småretter i tillegg til pålegg og i salater.

Kan LobNobs erstatte fisk?
LobNobs er laget av hvit fisk. En pakke LobNobs tilsvarer proteininnholdet du finner i 100 gram sei, lyr eller breiflabb. LobNobs inneholder 70 % ren hvitfiskfilet fra torskefisker og er ett av få spiseklare produkter på markedet med et så høyt innhold av fisk. Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser 300-400 gram fisk tilsvarende to til tre middagsporsjoner i uken. Spiser du en pakke LobNobs har du fått dekket ¼ av denne anbefalingen.

Hva menes med at LobNobs har et høyt innhold av protein?
LobNobs inneholder 14 gram protein pr. 100 gram produkt. Dette tilsvarer 60 energiprosent (andelen energi i produktet fra protein). Det er et krav til at proteinrike produkter inneholder minst 20 energiprosent protein. LobNobs inneholder tre ganger så mye som minstekravet. Proteiner bidrar til opprettholdelse og vekst i muskelmasse og bidrar til å opprettholde normale knokler. 

Hva menes med at LobNobs har et høyt innhold av omega-3?
LobNobs inneholder 70 % hvit fiskefilet har et høyt innhold av de marine omega-3-fettsyrene EPA* og DHA** som du også finner i tran og laks. Nivået kan sammenlignes med omega-3-innholdet i annen mager fisk og skalldyr.

LobNobs inneholder 107 mg pr. 100 gram EPA (27 mg) og DHA (80 mg) og 118 mg pr. pakke. Dette er 118 % av referanseinntaket.

EPA og DHA bidrar til hjertets normale funksjon. Gunstig virkning oppnås ved et daglig inntak av 250 mg EPA og DHA. En pakke LobNobs gir 118 mg EPA og DHA.

DHA bidrar dessuten til å opprettholde normal hjernefunksjon og normalt syn. Gunstig virkning oppnås ved et daglig inntak av 250 mg DHA. En pakke LobNobs gir 88 mg DHA.

*Eikosapentaensyre, **Dokosaheksaensyre

Hvordan kan LobNobs ha et høyt innhold av vitamin D?
LobNobs inneholder 70 % hvit fiskefilet og har derfor et høyt innhold av vitamin D.

LobNobs inneholder 2,0 µg vitamin D pr. 100 gram og 2,1 µg pr. pakke. Dette er 39 % av referanseinntaket på 5 µg. Anbefalt daglig inntak er 10 µg pr. dag for barn over 2 år og voksne. 

Vitamin D har mange funksjoner i kroppen og kan bidra til normalt opptak og utnyttelse av kalsium og fosfor, normale kalsiumnivåer i blodet, opprettholdelse av normal muskelfunksjon, normale knokler og tenner, opprettholdelse av immunsystemets normale funksjon og i tillegg spiller vitamin D en rolle i celledelingsprosessen. Spis minst 1/2 pakke LobNobs for gunstig virkning av vitamin D.

Hvordan kan LobNobs ha et høyt innhold av selen?
LobNobs inneholder 70 % hvit fiskefilet og har derfor et høyt innhold av selen.

LobNobs inneholder 21 µg vitamin D pr. 100 gram og 23 µg pr. pakke. Dette er 38 % av referanseinntaket på 55 µg. Anbefalt daglig inntak er hhv. 50 µg og 60 µg for kvinner og menn. 

Selen har flere funksjoner i kroppen og kan bidra til opprettholdelse av normalt hår og negler, immunsystemets og skjoldbruskkjertelens normale funksjon, selen er også en antioksidant som kan bidra til å beskytte cellene mot oksidativt stress og hos menn kan selen bidra til normal spermatogenese (utvikling og modning av sædceller). Spis minst 1/2 pakke LobNobs for gunstig virkning av selen.

Hva menes med at LobNobs har et lavt innhold av fett og mettet fett?
LobNobs er har et lavt fettinnhold, dvs. kun 2 prosent av energi kommer fra fett. Innholdet av fett er det samme som du finner i reker, hummer, abbor, hvitting og Alaska Pollock. Mange ferdigprodukter med hvit fisk har et høyere fettinnhold (kilde Matvaretabellen.no) som er tilsatt. f.eks. soyaolje, rapsolje eller palmeolje. LobNobs er ikke tilsatt fett – heller ikke palmeolje.

Inneholder LobNobs jern?
Nei, LobNobs er ingen god kilde til jern, men kan bidra til opptaket av jern når det spises sammen med andre matvarer som inneholder jern (ikke-hemjern), f.eks. grovbrød, fullkornpasta, naturris, grønne grønnsaker og belgfrukter. Gunstige virkning på jernopptaket oppnås ved å innta 50 g fisk sammen med næringsmidler som inneholder ikke-hemjern. 1 pakke LobNobs inneholder 77 gram hvit fiskefilet.

Ofte stilte spørsmål om allergener

Hvilke allergener inneholder LobNobs?
LobNobs inneholder kun allergenene fisk og egg. Skal ikke brukes av fiskeallergikere eller av personer som er allergisk mot egg. Produktet er ikke tilsatt melk, soya, nøtter, skalldyr eller andre allergener.

Inneholder LobNobs skalldyr?
Produktet inneholder ikke og er ikke tilsatt skalldyr. Men vi kan ikke 100 % garantere for at det ikke forekommer «forurensing» i produktet fra skalldyr i fangst og under produksjon, til tross for strenge rutiner både under fangst og produksjon.

Inneholder LobNobs gluten?
Nei, LobNobs inneholder ikke gluten.

Ofte stilte spørsmål om ingrediensene

Hva slags fargestoff brukes?
I LobNobs tilsettes karminer (E120) og karotener (E160a). 

Hvorfor inneholder LobNobs sukker?
Det er tilsatt litt sukker både som stabilisator i fiskefarsen og for god smak. Som stabilisator sørger sukker for at fisken er like god etter opptining. Dette gjør at produktet får en god smaksaksept samtidig som det inneholder mye fisk og lite sukker totalt.

Hvorfor brukes det sorbitol i LobNobs?
Sorbitol brukes som stabilisator i LobNobs. Dette er en vanlig tilsetting i fiskeprodukter som skal fryses ned. Sorbitol finnes i mange frukter og bær, bl.a. i rognebær, Sorbus aucuparia, noe som har gitt det navnet. Sorbitol er nært beslektet med sukkerartene og lages av glukose.

Inneholder LobNobs konserveringsmidler?
Nei, selve produksjonen av LobNobs baserer seg på en teknologi som tar utgangspunkt i en tradisjonell japansk konserveringsmetode for fisk.

Hvilken fisk brukes i LobNobs og hvor fiskes den?
Fiskeråstoffet fanges i Beringhavet, og fiskeslaget er torskefisken Alaska Pollock (Theragra chalcogramma). Fiskeslaget har hvitt kjøtt, nøytral smak og gode bindeegenskaper.

Inneholder LobNobs palmeolje?
Nei, LobNobs er fri for palmeolje.