fbpx

Stolt japansk mattradisjon

Historien om LobNobs starter med historien om en stolt japansk mattradisjon kalt surimi.

Produksjon av surimi er en unik japansk konserveringsmetode for fersk fisk og vi må helt tilbake til år 1115 for å finne den første nedtegnelsen om metoden. Trolig er denne geniale konserveringsteknikken hele 1500 år gammel. I mange hundre år ble surimi laget for hånd. Den ble laget av lokal fisk fanget utenfor kystlandsbyene i Japan. 

Japanerne er stolte over opprinnelsen til Surimi, som stammer helt tilbake til år 1115.

Surimi – et produkt det oser tradisjon og japansk historie av

Fisk var og er en viktig proteinkilde i Japan og gode konserveringsmetoder som bevarer smak og kvalitet har vært viktig siden den spede begynnelse.

Først ble den ferske fisken renset grundig før fiskekjøttet ble vasket, kvernet og avvannet. Deretter ble farsen dampet, fritert, stekt, kokt eller grillet. Varianten hvor surimien ble dampet kalles kamaboko. Landsbyer kunne ha sine egne kamaboko-spesialiteter basert på hvilken fisk som ble brukt og hvordan den ble tilberedt. Dette var fin mat som ble spist i alle samfunnslag, gjerne grillet på en pinne. 

Rundt andre verdenskrig ble det utviklet maskiner som kunne gjøre denne prosessen mer effektivt. Dette førte til at surimi-produkter ble mer utbredt og ikke lenger noe som bare ble laget hjemme på kjøkkenet. 

LobNobs er basert på torskefisk

På 70-tallet utviklet japanerne crabsticks, forløperen til LobNobs. Et aromatisk, smakfullt, dypfryst og spiseklart fiskeprodukt som tiner raskt. Fra da av spredte forbruket av japanske surimi-produkter seg utover kloden, særlig i USA, Europa og Russland. I dag er fiskeslaget Alaska pollock (torskefisk) den mest vanlige i vår surimi. 

 Japan er synonymt med kvalitet og renhet

LobNobs er i dag høyteknologisk matproduksjon som bevarer den gode smaken og munnfølelsen gjennom frysing og tining. Dette er mat med høy japansk kvalitet med svært strenge produksjonskrav.

LobNobs er innenfor surimi et produkt det oser kvalitet av. LobNobs har rundt 70% andel ren hvitfisk, og surimi som benyttes til LobNobs gis den høyeste kvalitetsbetegnelsen i kategorien og gjør produktet til ren hverdagsluksus som bør finnes i alle hjem.

Historien om LobNobs begynte altså for nesten tusen år siden i Japan. LobNobs og dens hovedingrediens surimi, er derfor et produkt det smaker tradisjon og japansk historie av.